Revin cu un nou Jurnal de Călătorie de data aceasta pe drumul către sine, într-o incursiune magică pe traseul de poveste Via Transilvanica!
Este a doua oară când pornesc într-o astfel de aventură, alături de Mihai Țuțu (fotograf și unul din documentatorii traseului) și de oameni calzi, dornici să se descopere și să exploreze alături de noi frumusețile 🇷🇴 României.
Deși nu este prima dată când parcurgem un astfel de traseu, emoția clipei este una proaspătă și suntem gata de a ne lăsa purtați prin peisaje de poveste, să respirăm aer pur de munte și să ne regăsim, urmând scopul propus: un drum către sine, un dar al fiecăruia pentru sufletul său.
Ziua 1
În prima zi, am parcurs prima etapă de mers, din Sighișoara către Stejărenii. Cum a fost și cea mai scurtă, am avut timp berechet pentru a vizita Sighișoara și a putea-o admira în toată splendoarea ei.
Pentru începe ziua așa cum se cuvine, ne-am încărcat bateriile printr-o clasă de 🧘♀ yoga revigorantă, în inima naturii. Astfel, ne-am pus ordine în gânduri, ne-am setat scopurile și obiectivele pentru călătorie și ne-am conectat profund, atât cu sinele, cât și cu grupul alături de care urmează să parcurgem, pas cu pas, acest traseu magic.
Și… apoi am pornit la drum! 🎒
La tot pasul peisajele de-o puritate unică m-au impresioat profund. Toate aceste locuri unde autenticitatea satului românesc este încă păstrată, oamenii sunt blânzi, calzi și mereu au o vorbă bună pentru tine m-au bucurat sincer.
Energia locurilor și atmosfera magică înconjurătoare m-au captivat pe deplin. În traseul nostru am avut șansa de a străbate un loc cu o încărcătură energetică puternică – pădurea de 🌳 stejari seculari de lângă Sighișoara.
În acest loc ancestral și plin de mister, unde copacii străvechi păreau a ascunde secrete și povești vechi de secole, ne-am luat timp ca să respirăm aerul curat și puternic încărcat energetic. Aici m-am simțit profund conectată cu natura.
Continuând traseul, am străbătut câteva urcări și coborâșuri, prin peisaje pitorești, înconjurați de liniște deplină, doar pașii noștri auzindu-și foșnetul pe poteci. Fiecare pas ne-a adus mai aproape de Stejărenii, destinația noastră din prima zi de călătorie.
Pe măsură ce ne apropiam, am simțit o adevărată bucurie în suflet, pentru că știam că acolo vom găsi gazde primitoare, tradiții autentice și o atmosferă autentică, de sat românesc.
Ajunși în 🏠 Stejărenii, timpul parcă s-a oprit. Casele tradiționale din lemn, curțile îngrijite și grădinile pline de flori ne-au întâmpinat călduros. Am fost primiți cu zâmbete și ospitalitate de către localnici, care ne-au primit cu bucurie.
A fost un moment de conexiune și comuniune în care am simțit că suntem parte dintr-o mare familie a călătorilor care apreciază frumusețea și autenticitatea lumii în care trăim.
Seara a venit treptat, și odată cu ea, am putut depăna în tihnă impresiile primei zile. Am petrecut câteva momente contemplând și ne-am pregătit pentru cea de-a doua etapă de călătorie pe care o așteptăm cu inima deschisă.
📽 https://www.facebook.com/reel/803933797722075
Ziua 2
Continuăm traseul pe Via Transilvanica cu cea de-a doua etapă de traseu, de 👟 14 kilometri, ce ne-a purtat pașii din Săjerenii și până în satul Mălâncrav din județul Sibiu, un sat tradițional mărginit de dealuri și munți.
După ce ne-am despărțit cu nostalgie de oamenii calzi ai satului, am pornit într-o nouă zi plină de explorare și descoperiri. Prima destinație a zilei a fost vizita la 🏰 Castelul Bethlen – Criș, o clădire ce păstrează arhitectura aparte a renașterii transilvănene.
Ne-am „pierdut” în poveștile și istoria acestui loc, fascinați de detalii și de atmosfera unică. Fiecare pas prin curțile și sălile castelului ne-a dezvăluit o altă poveste, iar imaginația noastră a prins viață în aceste ziduri încărcate de istorie.
După alți câțiva kilometri, la pas, prin inima naturii, înconjurați de-un verde crud ce parcă ne încărca inima de energie și vitalitate, am poposit în Florești, unde am luat o pauză la o stână. 🐑 Aerul proaspăt de munte și peisajele pitorești au amplificat experiența noastră, iar savoarea preparatelor tradiționale ne-a purtat pe meleaguri autentice și ne-a conectat cu tradițiile (și mai ales cu aromele) străvechi ale locului.
Cu sufletul și (stomacul) plin de bucurie, am continuat călătoria către ⛰ satul Mălâncrav, din județul Sibiu. Pe tot parcursul drumului, dealurile și munții ne-au învăluit cu frumusețea lor naturală. Am simțit cum natura ne înconjoară și ne îmbrățișează, oferindu-ne o stare de liniște și armonie interioară.
Sosirea în Mălâncrav a fost un moment de respiro și contemplare. Aici, am putut admira ⛪ Biserica Ortodoxă Fortificată din localitate, care datează din secolul XVII – începutul secolului XVIII, ce ne-a cucerit prin frumusețea sa. Construită cu grijă și migală, această biserică este un monument istoric deosebit, ce ne-a transmis o atmosferă plină de spiritualitate.
📽 https://www.facebook.com/reel/635520471839307/
Ziua 3
După ce am înnoptat în acest sat autentic românesc, cu forțe proaspete, ne-am aventurat către o 🗺 nouă etapă, care ne va purta, 15 kilometri mai târziu, în Richhiș (Comuna Biertan).
Din Mălâncrav, cu sufletul mai bogat și inima gata de aventură, am fost gata de a cuceri și această parte din minunata Via Transilvanica. Mângâiați de soarele blând al acestei dimineți de iunie și respirând aerul proaspăt de munte, ne-am bucurat de fiecare pas al acestei experiențe.
După ce am trecut prin Nou Săsesc și Copșa Mare, locuri ce ne-au cucerit prin farmecul lor bogat în casele tradiționale, cu arhitectură săsească specifică, continuăm călătoria noastră și ajungem în Copșa Mare.
A fost o etapă destul de lungă, care ne-a pus puțin la încercare rezistența și determinarea, dar fiecare moment petrecut împreună, fiecare pas din această experiență ce ne-a apropiat și fiecare bornă 🪨 de pe Via Transilvanica ce ne aducea mai aproape de destinația celei de-a 3-a zile, ne-au motivat și bucurat enorm.
Și, iată-ne ajunși în Biertan, punctul final al acestei etape, ce ne oferă o altă bijuterie istorică și arhitecturală ca răsplată – Biserica Fortificată din Biertan. Această construcție impresionantă, înscrisă pe lista 🎖 monumentelor istorice din țara noastră, ne-a întâmpinat ca o încununare a efortului depus pe traseu, oferindu-ne în dar aceste clipe de armonie, admirând fiecare detaliu și simțind atmosfera autentică a acestei așezări medievale.
Încheiem ziua cu inima plină de bucurie și cu amintiri neprețuite. Urmează cea mai lung etapă, și ultima din acest traseu, și abia așteptăm ce are să ne mai ofere Via Transilvanica.
Ziua 4
A patra etapă a fost și cea mai lungă din călătoria noastră, străbătând nici mai mult, nici mai puțin de 👟 20 de kilometri, din Richiș, cu destinația finală Mediaș.
Cu determinare, dornici de aventură și gata de a descoperi ce are să ne releve această ultimă etapă din aventură am pornit la drum.
Prima parte a traseului ne-a purtat prin păduri umbroase, cu arbori seculari și o liniște adâncă care ne-a învăluit sufletele.
Pe măsură ce avansăm, priveliștile montane și deluroase ne taie respirația cu frumusețea lor. 🌳 Culorile vibrante ale naturii ne-au încântat privirea la fiecare pas. Am parcurs traseul împreună, într-un ritm constant, și ne-am bucurăm din plin de fiecare moment petrecut în mijlocul naturii, simțindu-ne parte din ea.
Fiecare pas ne apropia tot mai mult de destinația finală – Mediaș.
A fost provocator, dar, deopotrivă, de-a dreptul magic. După ore de mers și explorare, ajungem în 🏰 Mediaș – un oraș surprinzător, cu un patrimoniu istoric bogat.
Aici, sosiți la punctul final al traseului, ne-am simțit mai puternici ca oricând, mândri că am „cucerit” și această parte din Via Transilvanica, cu sufletul de milioane de ori mai bogat, încărcat cu momente, amintiri și clipe ce ne vor rămâne etern acolo, într-un colțișor plin de lumină și bucurie.
Am explorat arhitectura Mediașului, cu turnurile sale medievale ce ne-au fascinat prin istoria lor încărcată. Cum era nevoie să ne și refacem puțin, după o asemenea aventură, am poposit la o terasă din centrul vechi, unde am luat masa, rememorând aventurile trăite pe parcursul călătoriei noastre epice.
Ziua 5 (și ultima) a fost momentul în care ne-am luat „Rămas bun!” de la Via Transilvanica. 🤗
Cu sufletele pline de amintiri frumoase și imagini de poveste, plecăm din Mediaș cu un sentiment de mulțumire și recunoștință pentru călătoria noastră extraordinară. Drumul înapoi spre casă a fost prilejul ideal pentru a reflecta asupra experiențelor trăite, iar sentimentele de libertate, iubire față de natură, detașare și armonie ne însoțesc în fiecare pas.
În timp ce ne îndepărtăm de traseul Via Transilvanica, știm că am trăit ceva special și că aceste amintiri ne vor rămâne în 😍 minte și în inimă pentru totdeauna. Ne promitem că vom reveni în aceste locuri minunate și că vom continua să explorăm frumusețea și autenticitatea 🇷🇴 României!
Astfel se încheie călătoria noastră pe Via Transilvanica, dar aventurile noastre nu se opresc aici. Călătoria către sine și descoperirea frumuseții lumii continuă mereu, iar noi suntem gata să explorăm noi destinații și să trăim noi experiențe.
Vă mulțumesc, cu recunoștință, că ați ales să îmi fiți alături în acest traseu de poveste, pe drumul către sine, pe magica Via Transilvanica! 💖 Sunteți minunați!
Vă îmbrățișez cu drag,
Mihaela Roșianu 🙏