Cum să faci cumpărături când vrei să slăbești?
Toată lumea face cumpărături, ce mare lucru, nu? Într-adevăr, nu e mare lucru să cheltui bani pe mâncare, dar dacă vrei să slăbeşti, să mănânci sănătos şi să te menţii, cum îţi faci cumpărăturile ca să faci faţă poftelor, tentaţiilor şi monotoniei unei diete? Devine puţin mai complicat, nu-i aşa?

În continuare îți prezentăm 7 reguli de aur pentru cumpărături inteligente, care să îţi asigure o dietă variată şi echilibrată ce te ţine departe de capcanele emoţionale ce te duc la excese.

 

REGULA 1 – Stabileşte-ţi clar zilele de cumpărături!

Dacă faci cumpărături în fiecare zi, poţi uşor să te dezorganizezi şi să încarci coşul cu alimente nesănătoase.

Planificarea este cheia succesului!

În funcţie de programul tău, stabileşte-ţi 2 sau 3 zile de cumpărături pe săptămână, la ore rezonabile, când nu te grăbeşti să ajungi undeva. Spre exemplu, marţi şi joi după-amiază şi sâmbăta de dimineaţă. Fructe şi legume poţi cumpăra zilnic, la orice oră. În acest sens, nu opta pentru supermarket, ci găseşte un aprozar sau o piaţă care îţi este „în drum”.

REGULA 2 – Mănâncă ceva înainte să pleci.

Dacă îţi va fi foame în timp ce faci cumpărături, vei fi tentat(ă) să „culegi” de pe rafturi produse hipercalorice şi/sau nesănătoase, menite să răspundă imediat poftelor tale amplificate de nevoia de a mânca. Sau să te opreşti într-o zonă cu mâncare „de-a gata”, care nu este gătită nici sănătos, nici dietietic. Dacă eşti sătul(ă) şi ai un obiectiv clar în minte (dieta ta personalizată), aceste tenaţii vor dispărea.

 REGULA 3 – Fixează-ţi limite.

Nu este vorba de limita de buget, care se înţelege de la sine, ci de „zone interzise”, cu alimente periculoase pentru sănătate şi siluetă. Fie că sunt în supermarket sau magazine de sine stătătoare, nu pune piciorul în zonele de fast-food, cofetărie, patiserie, mezeluri, dulciuri, etc.

 REGULA 4 – Fă-ţi o listă generală.

Nu este doar o listă, ci un plan strategic care să te ţină departe de tentaţii, de mâncarea nesănătoasă care ţi-a adus multe kilograme în plus, şi conţine exact ce ai nevoie de la fiecare magazin şi de pe fiecare raft.

Cum arată lista de cumpărături a persoanei care vrea să se hrănească sănătos şi să piardă în greutate? Unele alimente le poţi găsi în mai multe locuri.

  • Carne, peşte, ouă: carne slabă de curcan şi de pui, carne de vită, somon, ton, conserve în suc propriu, fructe de mare, creveţi, păstrăv, macrou, etc.
  • Lactate: lapte, iaurt, chefir, brânză – toate cu conţinut redus de grăsime, produse lactate din soia.
  • Legume şi fructe: Legume proaspete de preferat verzi (fără limită) româneşti sau „străine”, legume congelate, fructe proaspete sau congelate, seminţe crude (in, pin, susan, dovleac, floarea soarelui), fructe uscate (goji, merişor, agrişe, prune, etc.).
  • Pâine, cereale, făinoase, leguminoase: pâine integrală, pâine cu secară, graham, cereale integrale, fulgi de ovăz, de hrişcă, paste integrale, orez brun, leguminoase (mazăre, linte, fasole boabe, năut, soia, etc.).
  • Condimente: ulei de măsline extravirgin, condimente naturale (muştar, piper, oţet balsamic, busuioc, oregano, cimbru, tarhon, şofran etc.), sare de mare (de Himalaya), etc.
  • Altele: ceaiuri aromate, cafea, apă minerală carbogazoasă sau plată (preferabil la sticlă, nu la pet), cacao pudră degresată (10-12 %) fără zahăr adăugat, îndulcitori (stevia, eritritol), etc.

Păstrează permanent această listă generală în geantă şi consult-o de câte ori întocmeşti una specifică zilei de cumpărături, până când alegerile sănătoase devin un reflex.

REGULA 5 – Fă-ţi o listă specifică pentru 2-3 zile.

În funcţie de dieta ta personalizată şi de gusturile tale personale, o listă specifică este un plan pentru 6-9 mese principale şi 4-6 gustări. Dacă te ajută, trece preţul aproximativ al fiecărui aliment şi nu pleca cu foarte mulţi bani peste totalul rotunjit.

REGULA 6 – Cumpără alimente proaspete.

Pe rafturile supermarketurilor, legumele, fructele, carnea şi produsele de panificaţie stau nepermis de mult. De fapt, există metode clare de a prelungi viaţa lor la raft. De aceea, sunt preferabile magazinele specifice, cu rulaj zilnic de marfă, când achiziţionezi aceste categorii.

Aşadar, cumpără carne de la măcelărie, fructe, legume şi ouă de la aprozar, produse de panificaţie de la brutărie.

REGULA 7 – Cumpără online anumite alimente.

Există anumite alimente, din fericire greu perisabile, pentru care trebuie să colinzi mult şi să pierzi timp (pe care probabil nu îl ai) ca să le găseşti în anumite magazine, care există doar în oraşele mari. Este sigur şi comod, deci poţi apela la cumpărăturile online când vine vorba de anumite „specialităţi” greu de găsit:

  •  ceaiuri antioxidante (ceai verde Matcha, rooibos antistres, hibiscus energizant, etc.)
  •  condimente superoxidante (tărâţe de sumac, curry, cuişoare, pudră de ghimbir, sare de Himalaya, bogată în minerale, etc.)
  • seminţe şi fructe în coajă tare, preferabil crude (fistic, chia, nuci braziliene, goji, acai, macadamia, pecan, etc). Îţi vor fi livrate la uşă, nu ocupă loc în frigider şi ai adesea bonusuri sau reduceri.

În plus, poţi returna marfa dacă eşti nemulţumit(ă) de ce ţi-a fost livrat. Nu este foarte complicat să cumperi alimente când ai un scop, ştii cu precizie ce anume şi de unde să cumperi şi ce trebuie să eviţi. Planificarea cumpărăturilor în detaliu este o strategie importantă în alimentaţia sănătoasă, mai ales dacă vrei să pierzi în greutate. Răsplata pe cântar, dar şi în buzunar, va fi pe măsura strădaniei tale.

 

Urmând aceste sfaturi, în timp vei căpăta obiceiuri alimentare sănătoase și nu te vor mai atrage la fel ca înainte produsele hiper-procesate sau aliemntale care dăunează siluetei tale de pe rafturile magazinelor.

 

Prin schimbări mici vei reuși să ajungi la silueta mult visată. 🙂